Véget ért az I. Nemzetközi Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam

2017
Nov
17

Oklevél átadással ért véget az I. Nemzetközi Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A tizenegy magyar felkészülőn kívül tizenegyen külföldről érkeztek − Egyiptom, Georgia, Kína, Németország, Pakisztán, Szerbia és Tunézia delegált hallgatókat.

 kéthetes, angol nyelvű képzés ideje alatt a résztvevők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO, az EU és az AU békeműveleti eljárásrendjéről. Az elméleti oktatás ideje alatt megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelését műveleti területen és az együttműködést a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel.


A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók, majd a tanfolyam utolsó két napján zárógyakorlat során adtak számot felkészültségükről. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információt gyűjteni, azt jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.


A katonai szervezet 2016. augusztus 8-án felvételt nyert a NATO-, illetve a partnerországokat tömörítő PTEC (Partnership Training and Education Centre – Kiképző és Oktató Központok Partnersége) közösségébe. A tagságnak köszönhetően az MH BTKK már nemcsak ENSZ-, de NATO-vonalon is képviselheti Magyarországot a nemzetközi kiképzési és felkészítési feladatokban. 2017-ben a PTEC-közösség részére felajánlott tanfolyamok egyike a PSOCC, amelyet a finn békeműveleti központtal (FINCENT) együttműködve rendez a központ.

Az MH BTKK kiképzőállományát a FINCENT két oktatója segítette.

  • Cimkék: